Belangrijke informatie en adviezen omtrent het socialiseren van een Staffordshire Bull Terrier

Iedereen die al enige ervarenheid heeft met de Staffordshire Bull Terrier weet dat het buitengewone macho's zijn. En iedereen die een Engelse Stafford voor het eerst heeft, zal dit macho gedrag snel ervaren. Een SBT denkt dan ook vaak dat de hele wereld aan hem toebehoort en dit proberen ze dan ook aan andere honden duidelijk te maken. Het is daarom van belang je Engelse Stafford goed te socialiseren. Het laten zien van dit gedrag doet een Stafford door ontzettend hard te spelen of door het tonen van een dominante houding. Omdat dit laatste eigenlijk het meeste voorkomt, zullen wij ons beperken tot dit onderwerp.

Staffordshire Bull Terrier pup - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Staffordshire Bull Terrier pup - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Staffordshire Bull Terriers zijn ten opzichte van andere honden rassen heel laat volwassen. De meeste honden bereiken hun volwassenheid zo rond het eerste jaar, maar de Engelse Stafford is pas rond hun tweede jaar geestelijk volwassen. Tot deze leeftijd zijn ze meestal nog wel verdraagzaam naar andere honden toe en spelen ze ook nog met andere honden zonder echte problemen. Maar toch zie je vaak de lichaamstaal van de Staffords zo langzamerhand veranderen als zij wat ouder worden.

Gingen ze eerst nog onderdanig op hun rug liggen als er een andere hond aankwam, nu blijven ze ineens rechtop staan. Droeg je Staffordshire Bull Terrier eerst zijn staart gewoon laag bij het in de buurt komen van een ander hond, nu staat zijn staart ineens rechtovereind en kwispelt voorzichtig heen en weer. Dit zijn de kenmerken dat je Engelse Stafford Bull terrier volwassen begint te worden en moet je als baas op je hoede zijn en is het zeer belangrijk je Staffordshire Bull Terrier te socialiseren.

Dominante Staffordshire Bull terrier puppies

Alhoewel de meeste Staffordshire Bull Terrier puppies vrij sociaal zijn, komt het ook wel eens voor dat jonge pups (dit kan al vanaf 8 weken) al zeer overheersend zijn. Dit kan voorkomen bij zowel Stafford reuen als Stafford teven. Nou hoort een Staffordshire Bull Terrier natuurlijk geen watje te zijn, maar omdat er ontzettend veel honden in Nederland rond lopen en de uitlaatplaatsen beperkt zijn, moet men proberen om hun Engelse Stafford onder controle te houden. Het is dan ook zeer belangrijk om vroeg te beginnen met het socialiseren van je Staffordshire Bull Terrier pup.

Als een Stafford pup dominant gedrag vertoont naar andere honden toe, zullen ze dit openbaren door boven op een andere hond te staan, staart recht overeind, haren overeind. Wanneer een Stafford pup dit doet til je de pup gewoon even op in zijn nekvel en zegt "zachtjes" tegen hem en zet hem gewoon weer neer. Vaak zullen de honden dan weer op een normale manier verder gaan spelen. Als men dit consequent blijft doen, dan zal de Staffordshire Bull Terrier leren dat hij niet de baas is en minder dominant worden, alhoewel pups die op zeer jonge leeftijd al zulk dominant macho gedrag vertonen, dit nooit helemaal zal verdwijnen. Maar het is wel controleerbaar.

Dan hebben we natuurlijk ook nog de Staffordshire Bull Terriers, die absoluut niet overweg kunnen met andere honden. Die honden moet je goed onder appél zetten, zodat ze niet al hevig gaan grommen of blaffen wanneer zij een andere hond zien.

Puppycursus volgen met je Engelse Stafford

Het is natturlijk altijd aan te raden om met je Engelse Stafford een puppycursus te volgen. Op zo'n puppycursus leert je Stafford het gedrag en lichaamstaal van andere honden kennen. Op de meeste puppycursussen hebben ze ook een speelkwartiertje, waarin de jonge honden onder begeleiding met elkaar lekker kunnen spelen en ravotten. Zijn er puppies die de fout in gaan om elkaar te domineren, dan zal de puppie eigenaar dit met hulp van de trainers corrigeren.

Zo leer je als eigenaar precies hoe je moet handelen bij dominant gedrag en ben je spelenderwijs bezig met het socialiseren van je Staffordshire Bull Terrier puppie. Het is niet altijd gemakkelijk om een Engelse Stafford zo te krijgen dat hij sociaal is met alle honden, maar als je er serieus aan werkt, dan kun je een heel eind komen. Heel belangrijk is om de Staffordshire Bull Terrier al op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden.