20 nuttige tips en adviezen voor het kopen van een Staffordshire Bull Terrier pup

Als u een rashond wilt kopen, vraag dan na bij de rasvereniging aan welke gezondheidseisen de ouderdieren moeten voldoen. Een goede en verantwoorde Staffordshire Bull Terrier fokker zal uit zichzelf al de nodige informatie geven, zonder dat u hierom hoeft te vragen. Gezondheidseisen zijn nooit ingesteld om fokkers te pesten of om een ras kapot te maken, integendeel! Bij aankoop van de Staffordshire Bull Terrier pup dient u kopieën te krijgen van alle gezondheidsuitslagen, zowel van de ouderdieren als van de pup(s).

Staffordshire Bull Terrier pups - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Staffordshire Bull Terrier pups - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Een rashond dient altijd een stamboom te krijgen! Hiervoor moeten de Staffordshire Bull Terrier pups, ter identificatie, rond de leeftijd van 6 a 7 weken een microchip krijgen van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Binnen 6 maanden vraagt de fokker de stambomen aan en zal er voor zorgen dat u als eigenaar van een pup de stamboom zo snel mogelijk krijgt. Let Wel! een stamboom is geen garantiecertificaat voor een gezonde, lieve en mooie Engelse Stafford. De stamboom heeft een heel andere betekenis. Laat u niet wijsmaken dat dan zoveel meer kost. De prijs van een erkende stamboom is maar een fractie van de koopprijs van de pup.

Wees er zeker van dat u een Staffordshire Bull Terrier wilt; Een SBT is niet geschikt voor iedereen, als men een probleem heeft met het geven van liefde en discipline; vergeet dan de Staffordshire Bull Terrier. Ook wanneer u schrik hebt van honden die niet met andere honden kunnen, kun u beter naar een ander ras kijken.

Als slechts één persoon van het gezin een hond wil, kies dan niet voor de Staffordshire Bull Terrier. Een Engelse Stafford is een echte familiehond en wil graag bij het gezin horen en vraagt aandacht van alle leden van het gezin.

Staffordshire Bull Terriers kunnen heel sociaal zijn tegenover andere honden, maar de meeste Engelse Staffords tolereren andere honden niet al te best. Twee reuen bij elkaar is niet aan te raden. Teven kunnen goed bij elkaar, mits er een goede rangorde is. Het is ook niet aan te raden om twee jonge Staffordshire Bull Terriers bij elkaar te zetten.

Ga, indien mogelijk, vaker dan 1 x bij de Engelse Stafford pups kijken. Let op dat de pups, bij voorkeur, in huis verblijven en niet in een achteraf gelegen schuurtje of berging waar zij geen contact hebben met mensen en alle mogelijke huiselijke bezigheden, geluiden en geuren.

De pups komen vrolijk, speels en nieuwsgierig op u af en vluchten niet weg in een hoekje of gaan dreigend tegen u staan blaffen. Ook de eventueel aanwezige volwassen honden zijn vriendelijk en begroeten u als een vriend. Hou er wel rekening mee dat de moeder van de pups niet altijd even vriendelijk hoeft te zijn. Vooral als de pups nog erg jong zijn is het normaal dat zij haar kroost wil beschermen tegen vreemden.

De omgeving waar de pups en de overige honden verblijven is schoon, droog en ruikt fris. U mag uiteraard wel ruiken dat er sprake is van de aanwezigheid van honden, maar het mag niet zo zijn dat u tegen een muur van urine- en ontlastinggeur aan loopt.

De Engelse Stafford pups zien er ook schoon en lekker fris uit. Schone vacht, schone ogen, oren, neus, bek, anus en ook schone voetjes met kort geknipte nageltjes. Kijk ook of de Engelse Stafford pups goed geënt en ontwormd zijn. Ontwormen moet elke twee weken gebeuren totdat ze naar de nieuwe eigenaar gaan.

Er is vers water te vinden voor de Staffordshire Bull Terrier pups, zij hebben volop de ruimte en veel speelgoed tot hun beschikking.

Bij de pup ontvangt u altijd (rashond of niet) een gratis entingenboekje met hierin aangetekend wanneer de pup zijn eerste enting heeft gekregen en een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Bovendien krijgt u van de fokker een voedingslijstje mee met de nodige voedingsadviezen. Bij de aankoop van een rashond krijgt u bovendien een koopcontract en kopieën van de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren en de pup(s). In geval van een gedragstest krijgt u ook hiervan de uitslagen.

Koop NOOIT een pup bij een zogenaamde puppycentrale (gediplomeerd of niet), bij een handelaar of een puppyboerderij die rashondjes op bestelling leveren. Deze mensen weten niets van de Engelse Stafford, de pups worden niet gesocialiseerd en u loopt het risico een pup te kopen met allerlei lichamelijke en/of geestelijke problemen. Koop zo'n pup ook zeker niet uit medelijden want hiermee houdt u de broodwinning van deze handelaren in stand!!

Heb geduld! Goede Staffordshire Bull Terrier fokkers hebben pups helaas niet in voorraad op de plank staan. Heeft u een vertrouwd gevoel bij een (aantal) fokker(s), blijf deze fokker(s) dan trouw. Wacht geduldig op een pup en als u die dan eenmaal heeft, heeft u jaren plezier van uw hond en een fokker waar u altijd op terug kunt vallen ingeval van vragen en/of problemen.

Pups horen in de huiskamer worden grootgebracht. Zo leren ze allerlei geluiden en komen ze regelmatig in aanraking met mensen. Pups die ergens in een schuur liggen worden niet goed gesocialiseerd en moet u ook niet kopen.

Laat je niet foppen. Niemand kan zien dat een Staffordshire Bull Terrier pup een kampioen zal worden. Als dat het geval was dan zouden alle fokkers een huis vol kampioenen hebben.

Staar je niet blind op 1 fokker, maar ga bij verschillende fokkers kijken hoe het eraan toe gaat om een beeld te krijgen wat het beste aansluit bij je eigen gevoel. Een goed fokker zal altijd klaar staan om uw vragen te beantwoorden en zal u altijd bij blijven staan met advies.

Vraag of er gelegenheid is om een stuk mee te wandelen als men met de honden gaat lopen, dan krijg je ook een totaal ander beeld van hun Staffordshire Bull Terriers dan alleen het momentopname in huis.

Zorg dat je enige kennis van zaken hebt met betrekking tot de gezondheidseisen als HD, ED, PL, L2-HGA en HC onderzoeken, zodat je de antwoorden herkent en de papieren met enig inzicht kan doorlezen.

Zorg altijd dat u een koopcontract krijgt. Koop daarom altijd met een overeenkomst op papier en laat u niet verleiden tot het kopen van dat lieve Staffordshire Bull Terrier puppy met dat schattige koppie ook al zegt de verkoper dat u alle garantie krijgt. Mondelinge overeenkomsten zijn namelijk moeilijk te bewijzen.

Probeer zelf een beeld te krijgen van een goede fokker en wat je daar zelf dan voor eisen aan stelt. Zoek een fokker die bij je gevoel aansluit, gaat het je alleen om de pup of ook om hetgeen daarna, bv bijeenkomsten die na die tijd misschien georganiseerd worden door de fokker, mocht je hier geen interesse in hebben, maak dit dan kenbaar, zodoende merk je hoe de fokker hier tegenover staat en zich ook kan aanpassen aan je wensen.

Koop nooit zomaar impulsief een hond. Een Stafford Bull Terrier wordt gemiddeld zo'n dertien jaar.

Tenslotte kunnen bovenstaande tips geen garantie bieden. Uw hond kan ondanks het feit dat het bij een goede fokker gekocht is en een goede verzorging heeft gehad toch nog ziek worden.

KOOP NOOIT EEN STAFFORD ZONDER EEN GELDIG FCI STAMBOOM!