Handige tips en adviezen voor een goede opvoeding van een Staffordshire Bull Terrier pup

Vanaf wanneer kan een Staffordshire Bull Terrier pup iets leren

Opvoeding van een Staffordshire Bull Terrier begint bij de eerste dag dat je de pup in huis hebt. Honden leren door het opdoen van ervaringen. Er is natuurlijk instinctief gedrag, maar als ze daar een vervelende ervaring mee opdoen is de kans groot dat ze dit gedrag minder laten zien. Zo is er ook ander gedrag, wat eigenlijk helemaal niet bij honden hoort, dat zulke plezierige consequenties heeft dat de hond dit graag herhaalt.

Staffordshire Bull Terrier pup opvoeden - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Staffordshire Bull Terrier pup opvoeden - Quinlent Staffordshire Bull Terriers

Zo leert een Staffordshire Bull Terrier pup al heel snel hoe hij zijn spiertjes moet gebruiken om niet meer waggelend op de benen te staan, maar op een gewone manier vooruit te komen. Hierbij proberen ze hun pootjes op een bepaalde manier te bewegen en de manier die succes heeft slaan ze op in hun hersenen. Zo leren jonge Engelse Staffords vanaf hun geboorte veel en blijven ze ook veel leren. Ook als ze net bij u in huis zijn gekomen. Goede dingen, maar ook verkeerde dingen. Als een pup per ongeluk leert dat als hij de vuilnisbak omgooit, er allerlei lekkers uitkomt dan zal hij de vuilnisbak blijven omgooien. Ondanks het feit dat wij daar helemaal niet blij mee zijn. De opvoeding van Engelse Stafford pups begint dus vanaf het eerste moment dat de pup in huis is.

Veel mensen denken dat door het harde uiterlijk van de Staffordshire Bull Terrier ze ook hard aangepakt moeten worden. Echter de Engelse stafford is juist helemaal geen mentaal harde hond, integendeel zelfs! Een boze toon in de stem is vaak al voldoende, en harder straffen dient dan ook alleen te gebeuren wanneer dit echt nodig is. Wat dan veel effect heeft is de pup in het nekvel te pakken en deze tegen de grond te drukken en met een barse en strenge stem toe te spreken. Dit zal grote indruk maken. De Engelse Stafford is een zeer aanhankelijke hond en wil graag bij het gezin horen. Als je geen 'in your face' hond wilt moet je niet voor een stafford kiezen. Ze zijn graag in gezeldschap van mensen en houden van een dolletje.

Moet ik mijn Engelse Stafford pup controleren of aanleren

Eigenlijk zijn wij als mensen soms best een beetje raar. We gaan bij onze pups controleren of ze bepaalde dingen al kunnen, zonder dat we ze die dingen eerst hebben aangeleerd. Het alleen blijven is hier een mooi voorbeeld van. We gaan 10 minuten weg en luisteren of hij al gaat janken of piepen. Dan gaan we 20 minuten weg, dan een half uur, een uur enzovoorts. Als hij toch gaat piepen gaan we er snel heen en geven hem op zijn kop. Eigenlijk is dat een beetje vreemd.

Veel verstandiger is het om de Engelse Stafford pup te leren dat als hij eventjes alleen is, wij altijd weer terugkomen. Hoe lang dat ook duurt. En dit is ook veel vaker te oefenen. In dat ene kwartier dat u gaat controleren of hij al zo lang alleen kan blijven, en waarbij u dus gewoon gokt dat hij het wel kan, kunt u ook 15 keer het terugkomen oefenen. De pup blijft 10 seconden alleen en u bent weer terug. Nu leert de pup. En deze tijd breidt u heel langzaam uit. Als u bovendien terugkomt als hij blaft, leert hij dat dat blaffen werkt. U leert hem nu dus blaffen als hij wil dat u terugkomt. En dat is een beetje de omgekeerde wereld.

Wordt mijn Staffordshire Bull Terrier pup een vechtersbaas

Het is heel vervelend als je Staffordshire Bull Terrier een vechtersbaas wordt. Vaak kom je er pas laat achter en is dit gedrag al een beetje ingesleten. De hond heeft regelmatig succes en overwint de andere honden uit de buurt. Deze plek is voor hem heel belangrijk en die wil hij graag handhaven. Als een volleerde "Rambo" stapt hij ook iedere wandeling met u de deur uit.

Dit wilt u natuurlijk voorkomen. U wilt helemaal niet dat uw hond gaat vechten. U heeft uw hond genomen omdat u dat leuk vond en omdat u er veel plezier mee wilde beleven. U moet dan natuurlijk wel zelf zorgen dat uw hond u het allerbelangrijkste van de hele wereld gaat vinden. Hij moet niet strijdlustig de wandeling aanvangen maar hij moet vrolijk en blij zijn dat hij opnieuw met u mee mag. Met de baas die van iedere wandeling weer een feest weet te maken. Maling aan alle andere honden, wij hebben onze eigen roedel.

De baas moet het allerbelangrijkst worden voor de pup

Dit gedrag moet u de pup al vanaf het eerste moment aanleren. Vaak zijn we geneigd om pups hun gang een beetje te laten gaan omdat ze de wereld tenslotte moeten ontdekken. Maar u kunt hier natuurlijk ook uitgebreid gebruik van maken. U bent tenslotte voor een groot deel die wereld en als u nu zorgt dat u veel leuker bent dan al die andere dingen die er om uw pupje heen gebeuren, dan bent u al op de goede weg.

U moet daarom ook zorgen dat u, juist in het begin, als de pup er net is, altijd met iets nieuws komt. De ene keer heeft u een balletje dat u weggooit voor hem als hij netjes heeft gereageerd op het roepen van zijn naam, de andere keer mag hij een snoepje komen halen. De keer daarop rent u hard weg en mag de pup u volgen, wat hij nu nog hartstikke leuk vindt, en u kunt u ook eens een keertje verstoppen. Balletjes of speeltjes verstoppen is ook een leuk trucje en u kunt natuurlijk al allerlei oefeningetjes doen. Als u die oefeningetjes weer enorm leuk maakt, leert u de pup dat er met u altijd plezier te beleven valt.

Hoe leer ik mijn Engelse Stafford pup zitten en liggen

Eigenlijk zijn dit zo'n beetje de belangrijkste basisoefeningen die er zijn. Het grote voordeel hierbij is natuurlijk dat de Engelse Stafford pups al kunnen zitten en liggen vanaf het begin. Ze moeten het nu eerst gaan koppelen aan een commando. Het is hierbij het verstandigst als u nog niet direct begint met een stemcommando maar eerst gaan uitvinden op welke handelingen van u de hond daadwerkelijk gaat zitten of liggen. Oefen dit eerst in de kamer als het een beetje rustig is. Bij bezoek heeft de pup hier geen aandacht voor want hij wil spelen met de mensen die op bezoek zijn gekomen.

Pak een snoepje en houdt dit vlak voor de neus van de hond. Hij zal het graag willen hebben en probeer maar eens of hij het volgt als uw hand beweegt. Als dit lukt beweegt u het snoepje vlak voor zijn neus iets naar boven en achteren. De Staffordshire Bull Terrier pup wil het snoepje graag blijven volgen en de kans is groot dat hij daarbij door zijn achterpootjes zakt. Doet hij dat dan moet je hem direct het snoepje geven. Pas als u zeker weet dat de hond op deze dingen reageerd kunt u uw stem erbij gebruiken. Op het moment dat de hond in beweging komt geeft u het commando "zit". Als hij dit doorheeft en dat duurt wel een tijdje, kunt u uw handelingen vervangen door alleen nog met de stem. Op een goede cursus leert u precies hoe en wanneer u dit kunt gaan op en uitbouwen.

Je Engelse Staffordshire Bull Terrier laten liggen

Voor het liggen geldt hetzelfde. Eerst moet je uitvinden waar hij op reageert. De standaardmethode hierbij is dat als de hond zit u het snoepje eerst loodrecht naar beneden beweegt en dan heel langzaam naar voren. De hond zal het snoepje blijven volgen en zal door de voorpootjes zakken. Als u hond ligt geef hem dan meteen het beloofde snoepje.

Hoe leer ik mijn Engelse Stafford om niet aan de riem te trekken

Er is geen enkele Stafford pup die niet aan de riem trekt om ergens te komen. Het is hem dus aangeleerd of hij heeft het zichzelf aangeleerd. Waarbij wij het hem dan wel hebben toegestaan om dit te doen. Het is ook allemaal best logisch. Wij zijn als zijn nieuwe baasjes vaak nog onzeker. Het is dan ook een teleurstelling als blijkt dat het pupje nog helemaal niet mee naar buiten wil. Hij trekt aan de riem om terug te gaan naar huis en wij vinden dat zo zielig dat wij maar terug lopen met de hond. De hond heeft nu geleerd dat dat trekken helpt. Dit leerproces gaat razendsnel want een heel sterke negatieve prikkel, die enge buitenwereld, heeft hij hiermee kunnen overwinnen.

Mijn Engelse Stafford Bull Terrier puppie is intelligent

Als de Staffordshire Bull terrier puppie na een paar weken de wereld om zich heen kent en het allemaal wel leuk begint te worden, is dit voor ons een grote opluchting. We nemen dat trekken aan de riem maar even voor lief. Het Engelse Stafford puppie is nu tenslotte nog wel te houden. We zijn zelfs een beetje trots op hem want hij weet ook de weg al die we lopen. "Dit moet wel het meest intelligente puppie zijn die er is". De hond leert opnieuw dat als hij ergens naar toe wil hij gewoon moet trekken aan de riem. En keer op keer heeft hij succes. Als hij wil snuffellen trekt hij ons naar die plek toe. Als hij wil spelen trekt hij ons daar naar toe waar die andere hond is. Als hij een ander gezinslid ziet trekt hij ons daar naar toe en hij wordt dan al op afstand beloond. Wij zijn heel gelukkig met dit blije puppie. De pup leert dat trekken aan de lijn gewoon is, sterker hij kan op een gegeven moment niet meer anders. Wij hebben dit zelf de pup aangeleerd.

Dit moet je doen vanaf het begin dat je de Stafford pup hebt

Wat ook zeer belangrijk is bij de opvoeding van een Engelse Stafford, is dat vanaf de eerste dag je pup niet mag trekken aan de riem. Hij mag nooit succes hebben. Wij moeten een heleboel geduld met hem/haar hebben. Op het moment dat je Staffordshire Bull Terrier puppie wel trekt heeft hij hier een bedoeling mee. Hij wil ergens naar toe waar jij niet van plan was om heen te gaan. Blijf daarom zelf stilstaan en doe verder niks.

De kans is groot dat je puppie alle kanten op zwabbert. Dit is natuurlijk omdat hij graag een andere kant op wil en hij wil hebben dat jij meegaat. Er is een grote kans dat hij nu naar u toekomt. Op dat moment gaat u lopen in de richting waar de pup heen wou. De riem komt nu ongetwijfeld weer strak en u staat weer gewoon stil. Herhaal dit steeds opnieuw tot dat de pup door heeft dat als hij aan de riem trekt u gewoon stil gaat staan. U moet hem niet afstraffen als hij het weer doet, alleen maar geduld hebben. Als u dit vanaf het begin elke dag oefent dan leert de Staffordshire Bull Terrier pup het heel snel.