De geschiedenis en het ontstaan van de Staffordknoop

De Staffordknoop

De Staffordknoop verscheen voor het eerst in 1583 in het graafschap
Staffordshire op het wapenschild van de Stafford-familie.

De Staffordknoop verscheen voor het eerst in 1583 in het graafschap Staffordshire op het wapenschild van de Stafford-familie. Sinds die tijd zien we deze knoop op allerlei zaken die in het graafschap Staffordshire werden gebruikt of gemaakt, verschijnen. Zo zien we de knoop op soldaten en politie helmen of bijv. als embleem voor de spoorwegen etc. Alhoewel de Staffordknoop voor het eerst in het wapen van de Staffordshire familie verscheen, zagen we deze knoop al eerder. Er is b.v. een kerkbel uit de zevende eeuw, van de St. Mure Kerk uit lerland. Deze bel droeg een exacte replica van de knoop.

Een wandeling om de St. Peterskerk in Stafford laat de plek zien waar vroeger het altaar heeft gestaan en waar nu een Saksisch kruis bevindt met een knoop. Het is niet duidelijk wanneer de oorspronkelijke kerk is gesticht, maar wel is bekend dat de eerste stenen kerk in het jaar 850 is gebouwd. Het was dan ook rond deze tijd dat dit kruis voor het eerst werd gemarkeerd met een Staffordknoop. Knopen vergelijkbaar met de Staffordknoop zijn gevonden op de patronen van de boorden van de orde van de Kruiseband en de Orde van St. Patrick.

Is het gewoon een samenloop van omstandigheden dat één van de oprichters van de orde van de Kousenband tijdens de regering van Edward III Ralp de Stafford was? Het ontstaan van de Staffordknoop blijft echter onduidelijk. Er zijn diverse verhalen hoe de knoop populair is geworden in het graafschap.

Het verhaal wat het meest populair was is die uit het Noorden in het graafschap. Dit verhaal is erg luguber en uiterst ongewoon. Er wordt verteld dat drie criminelen veroordeeld waren tot ophanging in Stafford. Toen de beul aankwam ontdekte hij dat hij maar een touw bij zich had om dit ongelukkige trio op te hangen. In die tijd was het verboden om een executie uit te stellen of om één van de veroordeelden voorrang te geven op de andere. Dus de beul verzon een methode waarbij hij zich aan de wet kon houden. Hij maakte van een touw drie lussen en hielp zo alledrie de criminelen in één keer naar de andere wereld.

In het zuidelijke gedeelte van het graafschap ging het verhaal dat de knoop stond voor een hoge kwaliteit staal dat ooit gemaakt werd in dit gebied. Er bestaat geen twijfel over het feit dat de knoop er eerder was dan het staal.

Andere zeggen dat de Staffordknoop niets meer is dan een dubbele S. Deze zou dan weer staan voor Stafford-Shire. De eerste wapenkundig vermelding van de knoop in 1342 zou dit ondersteunen. Welk verhaal u ook gelooft, ik denk dat het verhaal uit het Noorden, die van de beul, het verhaal zal zijn dat u zich blijft herinneren.

Dit is het officiële wapenschild van Stafford met op het schild de staffordknoop

Dit is het officiële wapenschild van Stafford met op het schild de staffordknoop.