Belangrijke informatie en tips rondom de keuze en aanschaf van een Staffordshire Bull Terrier

Als u van plan bent een Staffordshire Bull Terrier te kopen, zijn er een aantal vragen die u zichzelf dient te stellen alvorens een nest Engelse Stafford pups te gaan bekijken. Indien de aspirant koper al weet waar hij op moet letten, zal dit tijd en moeite besparen en een mogelijke teleurstelling voorkomen. Alle mensen zijn verschillend en hetzelfde geldt voor honden. Het meest ideale zou zijn als u een hond uitzoekt die bij uw eigen karakter past. Wilt u echter een Stafford voor het hele gezin, dan moet u het belang van uw kinderen voorop stellen en een hond kiezen die bij de gezinssamenstelling past.

Een Engelse Stafford voor de kinderen en het gezin

Neemt u een Engelse Stafford voor uw kinderen, dan is het belangrijk dat de hond wordt beschouwd als speelkameraad en niet als speelgoed. Als u denkt dat uw kinderen geen respect op kunnen brengen voor een levend wezen, dan is het beter voor uw kinderen, en voor de hond, om mechanisch speelgoed aan te schaffen.

Kunt u uw kinderen echter leren respect voor de hond te hebben, dan kan er veel wederzijds voordeel uit de relatie voortkomen. Uw kinderen zullen leren voor een dier te zorgen en er de verantwoording voor te dragen, terwijl de hond van het gezelschap en het spelen met kinderen zal genieten. De pup die het beste bij een gezin past moet sterk, vriendelijk, zorgeloos en vrijmoedig zijn. Het is uw verantwoordelijkheid de verdere ontwikkeling van de pup te begeleiden, zodat de in aanleg aanwezig goede eigenschappen later bij de volwassen hond volledig zijn ontwikkeld.

De tentoonstellings Engelse Staffordshire Bull Terrier

Bent u van plan met uw stafford naar tentoonstelling te gaan, dan zult u een Stafford pup uit moeten kiezen die als volwassen hond zo goed mogelijk voldoet aan de rasstandaard van de F.C.I. De Engelse Stafford pup nog beide ouders mogen duidelijke gebreken vertonen, hoewel u zich wel moet realiseren dat de perfecte hond niet bestaat: zou dit wel het geval zijn dan zou de gefokte Stafford Bull Terrier zeker duurder zijn dan een stafford die uitsluitend als gezelschapshond wordt aangeschaft.

Boris - Maxsta Bombastic Boy - NJK '11, Groningen Winner '11, European Champion '11, Jugendsieger '11

Boris - Maxsta Bombastic Boy
NJK '11, Groningen Winner '11, European Champion '11, Jugendsieger '11

Om een Staffordshire Bull Terrier van tentoonstellings kwaliteit te kopen, zult u te weten moeten komen wat de beste fokkers zijn. Hier kunt u achter komen door eens te gaan kijken bij een aantal tentoonstellingen. U kunt de individuele Staffordshire Bull Terrier fokkers achterhalen aan de hand van de tentoontellingscatalogus waarin zowel de eigenaren als de fokkers staan vermeld. Daarna is het verstandig de stambomen van een aantal generaties te bekijken waardoor u een degelijke kennis opbouwt over het type stafford van een bepaalde bloedlijn.

Een goede Staffordshire Bull Terrier fokker kiezen

Of u nu een tentoonstellings Staffordshire Bull Terrier of een gezelschaps stafford aanschaft, het is zeer belangrijk dat u naar een goede Staffordshire Bull Terrier fokker gaat die de reputatie heeft goede en gezonde honden te fokken. Laat u niet verleiden door verkooppraatjes of kenneladvertenties. U zult een kennel moeten zoeken waarin honden met een eerlijk karakter worden gefokt en waar u na aankop van de pup ook nog goede begeleiding krijgt. Wilt u een stafford voor tentoonstellingen, ga dan niet direct naar een kennel die de laatste tijd veel prijzen heeft gewonnen. U kunt beter kiezen voor Engelse Stafford fokkers die al gedurende een aantal jaren honden hebben voortgebracht met een constante goede tentoonstellingskwaliteit.

Staffordshire Bull Terrier pup of volwassen hond

De meeste aspirant honden bezitters zullen het liefst een pup kopen, maar er zijn echter situaties waarin een volwassen hond beter op zijn plaats is. Een pup zal zich over het algemeen snel aanpassen aan een veranderde woonomgeving, hoewel de Engelse Staffords een groter aanpassingsvermogen hebben dan enig ander ras. In het verleden vertoefden ze in gezelschap van mensen die van de ene plaats naar de andere reisden. De aanschaf van een volwassen hond heeft als voordeel dat u weet wat u krijgt, zowel wat karakter als wat uiterlijk betreft.

Vachtkleur van de Engelse Stafford Bull Terrier

De Engelse Staffordshire Bull Terrier komt voor in tal van kleurvarianten en uw keuze zal gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur. Ze zijn er in de kleuren: rood, reekleurig, zwart, wit, gestroomd en blauw. Of een van deze kleuren in combinatie met wit. Er bestaan ook leverkleurige (chocoladebruin) en black and tan (zwart met bruin) Staffords, maar deze kleuren zijn hoogst ongewenst. In tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld is een witte stafford niet moeilijk schoon te houden; het onderhoud van de vacht is voor alle haarkleuren gelijk.

Engelse Staffordshire Bull Terrier reu of teef

Engelse Stafford Reuen en teven zijn even aanhankelijk, vriendelijk en intelligent. Een Engelse Stafford teef wordt iedere zes maanden gedurende twee a drie weken loops en tijdens die periode moet u haar niet in contact met reuen laten komen. Sommige mensen vinden deze loopsheid lastig, vooral als men in een dichtbevolkte omgeving woont waar buurthonden rondzwerven.

Anderen zijn van mening dat een teef makkelijker binnenshuis te houden is dan een reu. U kunt uw teef laten steriliseren om ongewenste problemen tijdens de loopsheid te voorkomen. Wanneer de sterilistatie vlak voor of na haar eerste loopsheid wordt uitgevoerd door een deskundige dierenarts, zullen er geen ziekteverschijnselen bij uw teef optreden. Heeft u echter een Staffordshire Bull Terrier van topkwaliteit, dan zou het jammer zijn haar te steriliseren want zij zal haar goede eigenschappen nooit door kunnen geven.

KOOP NOOIT EEN STAFFORD ZONDER EEN GELDIG FCI STAMBOOM!