Informatie over de kenmerken, karakter en omgang met een Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire bull terrier (kortweg "Engelse Stafford", "Stafford", "Staff", "Staffie" of "Staffy" genoemd) is een middelgroot, kortharig hondenras, dat oorspronkelijk gefokt werd voor het stieren- en berengevecht. Honden die zich in het hondengevecht bewezen hadden werden met elkaar gekruist en mettertijd ontstond zo de huidige Staffordshire bull terrier. Na het verbod op honden- en stierengevechten is de Staff tot een gewaardeerde metgezel uitgegroeid, zijn bloederig verleden heeft hij achter zich gelaten. De Stafford wordt vaak omschreven als 'een grote hond in een kleine verpakking'.

De Engelse Staffordshire bull terrier (kortweg Engelse Stafford, Stafford, Staff, Staffie of Staffy genoemd)

Staffordshire bull terrier kortweg "Engelse Stafford", "Stafford", "Staff" of "Staffy" genoemd.

Algemeen voorkomen van de Engelse Stafford

Het ras is heeft een korte, gladde en dichte vacht, is goed gebalanceerd en geproportioneerd, zeer sterk voor zijn grootte, gespierd, actief, vlug en behendig. Het krachtige voorkomen verraadt zijn bulldog afkomst.

Specifieke kenmerken van de Staffordshire Bull Terrier

De Engelse Stafford Bull Terrier heeft een kort hoofd met een diepe en brede schedel en een duidelijke overgang van de snuit naar schedel. Hij heeft een zwarte neus, korte muil en een sterke kaak met grote, loodrecht ten opzichte van de kaak ingeplante tanden, met een perfecte, gelijkmatige en complete schaarbeet (geen over-/onderbeet). De hond heeft strakke, goed belijnde lippen en uitgesproken kaakspieren. Bij voorkeur heeft een Stafford donkergekleurde ogen, maar ze mogen ook in relatie tot de vachtkleur staan. De ogen zijn rond, middelgroot en zo gepositioneerd dat de hond recht voor zich uitkijkt.

De oogranden zijn donker. Hij heeft rozen- of halfstaande oren. Grote, hangende, of volledig staande oren zijn hoogst onwenselijk. Hij heeft een gespierde, naar het korte neigende nek, duidelijk afgelijnd en geleidelijk naar de schouder toe verbredend. De Engelse Stafford heeft rechte, redelijk uit elkaar geplaatste voorbenen en een goede beenstructuur. De voorbenen vertonen op polshoogte geen enkele vorm van zwakte, terwijl de voeten licht naar buiten staan gedraaid. De schouders zijn iets naar achteren gepositioneerd en hij heeft geen losheid in de ellebogen.

De Engelse Stafford heeft een kort lichaam, een egale rug en een brede, diepe, naar het borstbeen aflopende borstkas. Hij heeft goed gewelfde ribben en veel en goed gedefinieerde spiermassa. De Staffordshire Bull Terrier heeft goed gespierde achterpoten, die parallel ten opzichte van elkaar staan, laag geplaatste sprongen en goed gebogen knieƫn. Zijn voetkussens zijn sterk en middelgroot. EƩnkleurige honden hebben zwarte nagels. De staart is middellang en laag aangezet en versmald naar de punt toe. De staart wordt ietwat laag gedragen.

Een SBT heeft een soepele, krachtige en lenige gang en beweegt moeiteloos. Zijn benen bewegen zich zowel van voren als van achteren bekeken parallel ten opzichte van elkaar. Mannelijke honden moeten twee volledig ingedaalde en op het oog normale testikels hebben.

Karakter van de Staffordshire Bull Terrier

De Engelse Stafford is een moedige hond met veel zelfvertrouwen die niet makkelijk van zijn stuk te krijgen is. Hij is vastberaden en intelligent. De hond heeft behoefte aan een dominante hand en duidelijkheid en is dan redelijk gehoorzaam. De Stafford is een trouwe metgezel die voor zijn baas door het vuur gaat. Een Staff staat vrolijk in het leven, is energiek, speels en heeft soms iets van een onstuimige losbol. De hond is territoriaal, opmerkzaam en waaks.

Staffordshire bull terriers en kinderen gaan uitstekend samen, hij doet zijn bijnaam The Nanny Dog dan ook zeker eer aan

Staffordshire bull terriers en kinderen gaan uitstekend samen,
hij doet zijn bijnaam "The Nanny Dog" dan ook zeker eer aan.

De Staffordshire Bull Terrier is een uitstekende speelkameraad voor kinderen, hij heeft louter goede bedoelingen en heeft een eindeloos geduld. Een Staffordshire bull terrier voelt zich door kinderen niet snel onheus bejegend en kan tegen een stootje. De Engelse Stafford heeft iets van een eenling, de omgang met andere honden verloopt op volwassen leeftijd niet vlekkeloos. Twee Stafford reuen gaan bijna onoverkomelijk dominant gedrag ten opzichte van elkaar vertonen. Andere huisdieren zijn, mits de Stafford vanaf jonge leeftijd hier aan gewend is, geen probleem.

Omgang met een Engelse Stafford

Een Stafford bull terrier is zeer flexibel en makkelijk in het onderhoud. Hij heeft een groot leervermogen, dat hij ook zal aanwenden. Naar de Engelse Stafford toe dient consequent te worden opgetreden, hij heeft behoefte aan duidelijkheid en een aai over de bol. Op latere leeftijd worden de vruchten van een goede opvoeding geplukt.

De energieke Staffordshire Bull Terrier is dol op spelletjes, de intelligente Engelse Staff dient te worden uitgedaagd, anders gaat hij zich al snel vervelen. De hond heeft een gemiddelde bewegings behoefte, een Stafford die voldoende beweegt is rustiger binnenshuis. De Engelse Stafford is een veelzijdige hond, die op velerlei terreinen dienst kan doen en ook in allerhande hondensporten geen gek figuur zou slaan.