Gangbare prijs voor een Staffordshire Bull Terrier pup

Prijzen stijgen, dalen, ze gaan alle kanten op. Overal staan prijzen voor geschreven. Maar wat is nu eigenlijk een gangbare prijs voor een Staffordshire Bull Terrier pup? Daar schijnt nogal een taboe over te heersen. Voor toekomstige pupeigenaren erg onduidelijk. Maar daarnaast ook erg gevoelig en aantrekkelijk voor mensen die vooral zichzelf willen verrijken. Vlotte babbels en verkooppraatjes horen we overal. Als we gaan kijken voor een andere auto, motor, huis, overal en altijd. Ja, ook bij de aanschaf van een Engelse Stafford pup. Daarom wil ik hierbij een aantal dingen op een rijtje zetten die wel eens verduidelijkend kunnen werken.

Staffordshire Bull Terrier pup - Rik & Willy's Oh Putain

Staffordshire Bull Terrier pup - Rik & Willy's Oh Putain

De prijzen in Nederland lopen nogal uiteen. De prijzen voor Staffordshire Bull Terrier pups beginnen bij €800,- en lopen vanuit daar op tot wel €1.500,-. Nou zou je denken dat de ene een betere kwaliteit levert dan de ander omdat hij maar liefst €700,- duurder is. Niks is minder waar en daar komen de praatjes. Veelal word er dan verwezen naar een titel van één van de ouders, naar testen op gezondheid, een bijzondere stamboom of soms zelfs naar het hebben van een clubfokkers predicaat. Wanneer je dan verder gaat zoeken en informeren blijkt de fokker die zijn pups verkoopt voor €800,- het zelfde “pakketje” te leveren. Ervaring zou je denken? Nee, er zijn ook nog ervaren fokkers die principieel niet stijgen met de prijs. Zo zie je wel dat het met minder “ook wel kan”.

Tot nog niet zo heel erg lang geleden stonden er adviesprijzen in “De Stafford”. Het clubblad van de Staffordshire Bull Terriër Club Nederland. De adviesprijs voor een Engelse Stafford pup luidde €750,-. Gezien de stijging van alle kosten omtrent het houden van honden is dit misschien wel wat aan de lage kant. Vooral dierenartsen hebben hun prijzen een mooi eind opgeschroefd. Maar vast geen verdubbeling, denkt u wel?

Engeland, voor velen het Mekka van de Staffordshire Bull Terrier. De plek waar ons ras ontstaan is. Ongekend populair en in vele gevallen booming business. Maar de prijs voor een Engelse Stafford pup is daar £500,- a £600,- met in de extreemste gevallen uitschieters naar de £700,- a £800,-. Dat is omgerekend naar euro’s tussen de €565,- en de €905,-. Je kunt allerlei redenen bedenken om het verschil uit te leggen maar het feit staat dat als je €1.500,- voor een Staffordshire Bull Terrier pup moet betalen, het in veel gevallen goedkoper is om met de auto op de boot naar Engeland te vertrekken om daar een pup te gaan halen.

De oude advies prijs en de prijzen uit het buitenland kunnen een leidraad zijn om aan vast te houden maar er moet zeker ook rekening gehouden worden met ernstige gevolgen van een te hoge prijs. Als iedereen €1000,- of meer voor een pup vraagt, hoe makkelijk is het dan om als malafide fokker €600,- te vragen voor een stamboomloze Stafford? Waarom zou je dat gaan betalen als je voor €400,- een stamboomloze Amstaff of Pit Bull op de kop kan tikken? Ernstig, maar zeker realiteit.

Waar moet je dan je grens trekken als pupkoper, wat is reëel? Uiteindelijk is het aan jezelf wat je voor een Staffordshire Bull Terrier pup uitgeven wil. Er wordt wel eens gezegd: “Prijs is wat de gek er voor geven wil”. Probeer daarom het bovenstaande in je achterhoofd te houden en op basis daarvan jouw eigen gangbare prijs te bepalen voor het kopen van een Engelse Stafford pup.

Rik Voerknecht - Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers