Informatie en advies om op een verantwoorde manier te fokken met een Staffordshire Bull Terrier

Allereerst moet u zich afvragen waarom u een nestje wilt fokken met u Staffordshire Bull Terrier. Het is natuurlijk hartstikke leuk en schattig zo’n nest met Engelse Stafford puppies, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Als fokker moet je ervoor zorgen dat de puppies goed worden groot gebracht en goed worden gesocialiseerd. Dus niet ergens in een achterkamertje of een schuurtje. Nee, ze moeten in de huiskamer worden grootgebracht en men moet ze laten wennen aan allerlei verschillende geluiden en dingen. Ze moeten met mensen en kinderen in aanraking komen enz. Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid dat ze goed terecht komen, maar daar kom ik later op terug.

Belangrijke info en advies over het fokken met de Staffordshire Bull Terrier

Belangrijke informatie en advies over het fokken met de Staffordshire Bull Terrier.

Wanneer besluit je om te fokken met een teef? Het is niet zo dat alle teven geschikt zijn om te fokken. Allereerst moet je zeker weten dat je met een gezonde hond fokt. Vaak hoor ik dat mensen maar een “gelegenheidsnestje” hebben of dat het maar voor één keer is en daarom niet zoveel moeite doen met het controleren op gezondheid. Dat is natuurlijk je reinste onzin, want ook uit één nestje kan een hoop ellende komen. Als eerste moet je daarom je Staffordshire Bull Terrier laten controleren op de meest voorkomende afwijkingen/problemen. Nu kun je niet alles controleren, maar wat je kan controleren moet je gewoon doen. Bij de SBT zijn dat de volgende onderzoeken: Patella Luxatie ( knieproblemen) Heup Dysplasie en oogafwijkingen. Voor meer informatie verwijs ik u naar uw dierenarts. En laat u niks wijs maken door andere mensen die zeggen dat er binnen de SBT geen afwijkingen voorkomen, want niets is minder waar.

Behalve gezondheid is karakter net zo belangrijk. Heeft uw Staffordshire Bull Terrier bijv. een stabiel karakter? Is hij niet bang? Is hij niet agressief naar mensen toe? Als dat wel zo is, vind ik niet dat deze Engelse Stafford voor de fokkerij gebruikt moet worden. Op de derde plaats: is uw SBT wel goed genoeg om mee te fokken. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar mijn mening is dat je alleen moet fokken met reuen en teven die wat toe te voegen hebben aan het ras. SBT met grote fouten zoals, gebitsfout, knikstaarten, a – typisch of gewoon ver buiten de rasstandaard, moeten ook niet gebruikt worden voor de fokkerij. Natuurlijk zijn gezondheid en karakter het allerbelangrijkste, maar er zijn genoeg Staffordshire Bull Terriers die en gezond, en een goed karakter hebben en qua uiterlijk ook goed genoeg zijn om te fokken.

De volgende stap is om te kijken wat de teef tekort komt. Haar hoofd zou bijv beter kunnen, of zij zou meer beenlengte kunnen gebruiken, of misschien een groter of kleiner oor, betere toplijn enz. Kijk goed en vooral erg kritisch naar de teef en bepaal welke eigenschappen beter kunnen. Wanneer u dat weet gaat u op zoek naar een reu. Gebruik niet de eerste beste reu die u tegenkomt, of toevallig lekker dicht in de buurt woont, dat is niet de bedoeling van het fokken. Ga kijken op shows, bij fokkers, kies geen reu vanaf een foto, maar ga hem in het echt bekijken, kijk hoe hij loopt, kijk hoe zijn karakter is, kijk of hij een compleet gebit heeft. Vindt u dat de reu een goed aanvulling is op uw teef, ga dan eens naar zijn nakomelingen kijken, ook erg belangrijk, want de reu kan wel hebben wat u zoekt, maar of hij dat doorgeeft naar zijn puppies is natuurlijk een ander verhaal.

Als u bovenstaande leest, dan begrijpt u dat u al ver van te voren opzoek moet gaan naar een reu. Eigenlijk zodra u besloten heeft dat u wilt gaan fokken, gaat u op zoek. En niet zoals het nu vaak gebeurd, een teef wordt loops en dan moeten de mensen hals over kop op zoek gaan naar een reu, verdiepen zich nergens in en pakken gewoon de eerste beste reu die zich aanbiedt. Het klinkt misschien wat onwerkelijk, maar dit gebeurt gewoon veel te vaak.

Dan een ander heel erg belangrijk punt voordat de teef gedekt wordt. Vraag van te voren aan uw rasvereniging welke regels er gelden voor het fokken met de Staffordshire Bull Terrier, want ook voor de Staffordshire Bull Terrier is een fokreglement. Ook als u geen lid bent van de rasvereniging is het toch verstandig om dit fokreglement eens goed door te nemen. Dit reglement is namelijk opgesteld door liefhebbers van de SBT en er zijn allerlei regels in die als doel hebben het in stand houden van de SBT. Zo staat er in dat een reu en een teef twee jaar moeten zijn voordat zij ingezet worden voor de fokkerij.

Veel mensen vinden dit belachelijk, maar dat komt omdat ze niet verder denken. Want alle regels die in het reglement staan zijn gewoon goed te onderbouwen. Zo is het logisch dat honden eigenlijk pas na het tweede jaar worden ingezet, omdat voor deze leeftijd de meeste erfelijke afwijkingen al naar boven zijn gekomen. Nu is het rare dat de mensen het voor de teef vaak geen probleem vinden, maar voor de reu wel, dat vinden ze te oud en zeggen dan dat een reu niet meer dekt. Wel er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar uit ervaring kan ik het zeggen dat de meeste reuen gewoon dekken ook als is het pas na het tweede jaar. Ik ken zat reuen die nog later voor de eerste keer hebben gedekt en dat gaf totaal geen problemen.

Een andere regel die in het reglement staat is dan een fokker geen twee nesten tegelijk mag hebben. Dit heeft alles te maken met het socialiseren van de pups. Als je pups goed wilt socialiseren kost dat gewoon heel veel tijd. Als de pups wat ouder zijn moet je ze een aantal keren per dag in je handen nemen en ze een keer in het mondje kijken of in de oren. Je moet ze laten wennen aan allerlei dingen en geluiden, kortom daar heb je gewoon een dagtaak aan. Met twee nesten is dat ook haast niet te doen.

Ook als je de puppy ren goed schoon wilt houden, ben je eigenlijk de hele dag bezig met poepjes en plasje ruimen. Een andere regel is dat een teef niet elke zes maanden gedekt mag worden. Nu kan ik me voorstellen dat u denkt dat niemand zijn teef zo uitwoont, maar helaas dan moet ik u teleurstellen, het gebeurt veel te veel. Teven die helemaal niet de kans krijgen om zich compleet te herstellen van een nest. U ziet deze regels echt niet zijn om fokkers te pesten, maar echt gemaakt zijn voor het belang van het ras.

Goed, de teef is gedekt en is zwanger. Zorg ervoor dat u genoeg heeft gelezen over de geboorte en over het grootbrengen van pups. We horen jammer genoeg veel te vaak dat mensen totaal onvoorbereid aan een nest beginnen en daarmee en de teef en de pups in gevaar brengen. Vertel uw dierenarts wanneer de pups verwacht worden zodat als het eventueel nodig is hij bereikbaar is. Wanneer de pups geboren zijn, houdt ze goed in de gaten, zijn ze tevreden, piepen ze niet ( piepen is vaak een teken van ongenoegen), weeg ze elke dag en schrijf op of ze aankomen en hoeveel ze aan komen. Na ongeveer drie weken gaat het feest pas echt beginnen, ze gaan beginnen met eten en gaan de wereld ontdekken. Ontworm de pups goed dit moet gebeuren op de leeftijd van 2,4,6 en 8 weken. Wanneer uw de pups ontwormt, geef de teef dan ook een wormenkuur.

Na een week of acht gaan de pups naar de nieuwe eigenaar, een super belangrijke opdracht voor de fokker om te zorgen dat de pups goed terecht komen. Denk niet alleen aan de euro’s, maar kijk vooral of de mensen wel geschikt zijn voor een Staffordshire Bull Terrier. Dat is nu eenmaal niet iedereen. Wanneer er mensen op bezoek komen die interesse hebben vooreen SBT vertel dan eerlijk hoe een Engelse Stafford is, vertel over de positieve maar ook over de minder positieve eigenschappen van dit ras. Hebben de mensen wel genoeg tijd voor een SBT? Bij de minste twijfel moet u gewoon geen pup verkopen. Denk niet wanneer de pups eenmaal weg zijn, dat uw taak erop zit. Een goede Staffordshire Bull Terrier fokker is altijd bereikbaar voor de nieuwe eigenaren van de pup en begeleid de nieuwe eigenaar waar dat nodig is. Ook wanneer de hond volwassen is moeten de eigenaren altijd bij hun fokker aan kunnen kloppen.

Nogmaals denk heel goed na wanneer u gaat fokken met de Staffordshire Bull Terrier, maar als u het besluit toch te doen probeer het dan zo goed en serieus mogelijk te doen, denk er niet te makkelijk over, want dat is het niet.

Hanny Bouter - Old Cross Guns