Nuttige tips over hoe je broodfokkers kunt herkennen

Broodfokkers zijn mensen die honden fokken voor hun eigenbelang. Zij houden meestal geen rekening met de gezondheid van de honden en dat is de reden waarom de pups bij een broodfokker vaak onder slechte omstandigheden leven. Wees daarom altijd behoedzaam voor broodfokkers wanneer u een pup gaat kopen.

Bij broodfokkers leven de pups vaak onder zeer slechte omstandigheden

Bij broodfokkers leven de pups vaak onder zeer slechte omstandigheden.

Broodfok is een groot probleem. Een broodfokker zal proberen om zijn of haar klanten te laten denken dat ze met een professionele fokker te maken hebben. Desondanks zijn er nog genoeg punten waarop je kunt herkennen of je met een broodfokker te maken hebt.

Allereerst is er de advertentie. Een legitieme handelaar hoeft zijn pups 9 van de 10 keer niet via een website als Marktplaats of Speurders te verkopen. Zijn pups zijn meestal bij de geboorte al besproken. Wil je toch via Marktplaats een pup gaan bekijken? Kijk dan eerst of de handelaar meerdere advertenties heeft. Klik hiervoor op 'Bekijk alle advertenties van adverteerder', wat rechts boven de advertentie staat. Heeft de adverteerder meerdere hondenrassen in de 'aanbieding'? Juist, dat is een broodfokker.

Enkele kenmerken van broodfokkers zijn

Een broodfokker fokt pups voor het geld. Vaak zegt hij dat hij het doet omdat het "leuk" is of goed voor de kinderen om een geboorte te zien.

Hij (of zij natuurlijk) fokt meestal met meerdere teefjes en 1 of 2 reuen die hij gebruikt om al zijn teefjes te bevruchten (dat spaart dekkosten uit).

Is vanuit het niets begonnen met het ras, heeft meteen meerdere honden (zowel jonge als volwassen) aangeschaft en zet onmiddellijk meerdere nesten per jaar op de wereld.

Honden bij een broodfokker worden niet grootgebracht in een huiselijke omgeving, maar eerder in een stal of donker hok.

Geeft geen garantie op gezondheid, behalve misschien een bewijs van inentingen en soms een dierenartsverklaring.

Een broodfokker zal de pup verkopen aan iedereen die de prijs ervoor betaalt, ook al is de koper ongeschikt.

Een broodfokker kan geen hulp bieden als er een probleem ontstaat, of wil dat niet.

Een broodfokker zal zich niet vertonen op een show om zijn honden door een keurmeester te laten beoordelen op raskenmerken, fokker vind dit niet nodig want hij fokt alleen huishonden en geen showhonden.

Hoe weet ik of ik met een broodfokker te maken heb

Mocht u denken met een legitieme fokker te maken te hebben en u bent bij hem of haar thuis? Ook hier kunnen enkele kenmerken verraden of u met een broodfokker te maken hebt of niet.

Puppies vertoeven vaak in ge├»mproviseerde ruimtes, soms onhygi├źnisch. Dit wijst er meestal op dat de fokker geen lange termijn investeringen wil doen en geen interesse heeft in het goed socialiseren van een pup. Maak dat je wegkomt als je grote kratten in een schuur ziet.

Wil soms niet het hele nest en/of de moeder laten zien. Als de moeder niet aanwezig is, ga dan nooit tot koop over.

De prijzen van een broodfokker zijn laag, want hij moet snel weer van de pups af want het volgende nest is alweer onderweg. Een goede pup met stamboom is duurder, maar vergeet niet dat de kosten van een dierenarts(broodfokkers letten niet op erfelijke ziekten, vlooien, schurft en andere ziekten) veel hoger zullen zijn.

Een broodfokker weet weinig van de achtergrond en geschiedenis van een ras, de rasvereniging of de rasstandaard, vind dat ook niet nodig want hij fokt alleen voor het geld. Test hem of haar gewoon. Een juiste fokker zal druk en enthousiast over het ras vertellen.

Een fokker moet weten wat de term / ziekte Patella luxatie inhoudt en zelf de dieren kunnen controleren op deze ziekte, of de dieren willen laten nakijken door een dierenarts.

Waarom u geen pups bij broodfokkers moet kopen

Veel mensen krijgen medelijden met de pups en willen de pup redden uit de slechte omstandigheden. Echter helpen zij hiermee juist de broodfokker. De broodfokker heeft weer een pup verkocht.

Laat u ook niet verleiden en misleiden door de lage prijs en de mooie verkooppraatjes, door te denken dat u de gedragsproblemen van de hond wel zullen meevallen. Bij broodfokkers krijgt u vaak geen koopcontract, waardoor u geen rechten heeft wanneer de pup ziek is of wordt. De ziektekosten voor een pup van een broodfokker zullen uiteindelijk ook veel hoger liggen dan bij een pup van een professionele fokker die de zaakjes wel op orde heeft.

STOP BROODFOK EN MALAFIDE HONDENHANDEL