Tips over hoe je op een verantwoorde manier kunt bewegen met de Staffordshire Bull Terrier

Beweging is voor de Staffordshire Bull Terrier zeer belangrijk. Niet alleen het rondje uitlaten om z'n behoefte te laten doen; een hond heeft meer nodig. Hoe lang een hond uitgelaten moet worden en wat je aan beweging moet aanbieden hangt natuurlijk sterk van het ras af. Een jachthond heeft meer behoefte aan een flink stuk rennen dan een bulldog. Maar vast staat dat het de gezondheid van iedere hond ten goede komt wanneer er voldoende aandacht wordt besteed aan de beweging.

Staffordshire Bull Terrier - Quinlent Cruel Mistress @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Quinlent Cruel Mistress @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Met een Staffordshire Bull Terrier kun je wat bewegen betreft verschillende kanten op. Voorop staat altijd: beweging is goed voor je Engelse Stafford (en zijn baas).

De Staffordshire Bull Terrier is heel energiek en houd van veel beweging, ze zijn dol op spelletjes hoe gekker en wilder, hoe leuker ze het vinden. Vooral touwtrekspelletjes zijn favoriet, maar leer de hond wel los te laten wanneer u het welletjes vindt. Ze kunnen erg hoog springen, spelen graag met ballen en apporteren ook graag. Ze vergezellen hun baas graag op lange wandelingen, waarbij het ze weinig uitmaakt of deze wandelingen door het bos of door een drukke stad voeren. Wanneer een Engelse Stafford voldoende beweging krijgt, is hij vrij rustig in huis. Mits het niet regent, want aan regen hebben ze meestal een hekel.

Problemen signaleren

Aan de manier van bewegen kun je soms al snel zien of je Staffordshire Bull Terriers iets onder de leden heeft. Gewrichtsklachten (o.a. HD) en rugpijn zijn vaak te herkenen aan de manier van lopen. Maar ook een hond met buikpijn loopt vaak anders dan normaal. Het is dus zinvol om regelmatig goed te kijken naar de manier waarop je hond loopt, zodat je weet hoe hij loopt als hij gezond is en veranderingen snel kunt herkennen.

Verantwoord bewegen

Er zijn verschillende manieren om honden voldoende beweging te geven. Belangrijk is bij al die manieren dat het op een verantwoorde wijze gebeurt. Met pups is het bijvoorbeeld helemaal niet verstandig om te lang achter elkaar door te lopen. En veelvuldig springen en klimmen is al helemaal uit den boze. Ook grote, zware honden kunnen problemen ervaren met het springen. Dit betekent niet dat je met die honden niets kunt doen, maar je kunt beter een aangepast programma volgen. Er zijn een aantal punten van belang voor alle vormen van beweging:

Uitlaten

Je kan van iedere uitlaatbeurt net iets meer maken door nadat de hond z'n behoefte heeft gedaan een aantal gehoorzaamheidsoefeningen te doen of een spelletje met de bal. Keer in ieder geval niet direct terug naar huis, maar onderneem nog iets leuks. Zet oefeningen zo op dat de hond er plezier in heeft en maak van elke uitlaatbeurt een klein feestje.

Je Engelse Stafford los laten lopen

Los laten lopen kan problematisch zijn. Staffordshire Bull Terriers zijn tegenover andere honden in het algemeen dominant en intolerant. Tevens hebben Staffords soms een flinke jachtpassie. In gebieden waar wild, katten of schapen lopen kunnen ze er dus van door gaan. Aan verkeer storen ze zich dan niet. Dus dat is een dubbel risico. Het kan zijn dat je een Engelse Stafford treft met minder jachtlust, dat je de hond kunt uitlaten in gebieden waar hij geen opwindende luchtjes in de neus krijgt, of dat je zo’n sterke band met de hond hebt dat hij terug te roepen is. Het kan allemaal meevallen. Maar reken er vooraf niet op, stel je in op lange wandelingen aan de lijn. Om dezelfde reden zal de tuin voorzien moeten zijn van een goede afscheiding. Stevig gaas of betonmat, een meter hoog, aan de onderkant een stukje de grond in, of een muur of schutting, en het poortje goed afsluitbaar. Dit zijn geen overbodige veiligheidsmaatregelen.

Tot negen maanden

Een pup mag overigens nog niet lang meelopen. Overbelasting kan z’n opgroeiende ledematen en gewrichten schaden. Tot een maand of negen kun je een simpele regel hanteren om de lengte van een wandeling te berekenen: vijf minuten per maand dat de hond oud is. Dus een pas afgehaalde pup van acht, negen weken mag tien minuten aan de lijn meelopen, een hond van drie maanden een kwartier. Meerdere malen wandelen per dag zijn toegestaan, langer buiten zijn om met de wereld kennis te maken is ook geen probleem, maar langer laten meelopen, dat is sterk af te raden als je het goed met je puppy voor hebt.

Trappen lopen

Zolang de hond opgroeit moet trappen aflopen voorkomen worden. Daarmee kan hij zijn voorhand ernstig beschadigen. Trap op mag in die fase best een keertje – bijvoorbeeld om traplopen te leren als dat belangrijk is – maar niet als dagelijkse routine. Een Staffordshire Bull Terrier houden op een bovenhuis zonder lift is om deze reden een grote opgave. Tot de hond volgroeid is wordt veel gevergd van de spierkracht van de baas. Bij elk uitje is het: tillen en dragen.

Spel

De meeste honden vinden het ontzettend leuk om samen met de baas een spelletje te doen. er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt simpelweg een bal weggooien en terug laten brengen door je hond. Sommigen gebruiken daarbij een Shooter om de bal ver weg te gooien. Je kunt je hond ook leren een Disc-O-Dog Super Frisbee te vangen of juist een speeltje verstoppen en je hond laten zoeken. Zo zijn er diverse spelletjes te verzinnen. Probeer wel rekening te houden met de conditie van je hond. Veel honden gaan in hun enthousiasme gewoon door terwijl ze eigenlijk al uitgeput zijn. Dat is natuurlijk niet gezond. Hij gaat dan over z'n fysieke grens heen. Het is dus zaak dat je als eigenaar op tijd het spel beëindigd.

Samen actief

Een van de leukste dingen is natuurlijk om er samen op uit te trekken met je Staffordshire Bull Terrier. Dit kan een lange wandeling zijn, samen hardlopen of samen sporten. In alle gevallen geldt dat bij honden net als bij mensen de conditie moet worden opgebouwd.

Engelse Staffordshire Bull Terrier - Hot King Staff French Kiss @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Hot King Staff French Kiss @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Wandelen

Honden zijn uitstekende lopers. Wanneer je een lange wandeling gaat maken is het het beste om dit over onverharde paden te doen. laat je Staffordshire Bull Terrier zich van tevoren niet uitputten door te rennen of te spelen met andere honden. Honden kunnen niet plannen en dus moeten wij dat voor ze doen. Met pups mag je beslist niet te ver lopen. Pups lijken zeer energiek maar ze hebben ook veel rust nodig. Langdurige activiteit zal ze te zeer vermoeien en dat is uiteindelijk slecht voor de groei van de gewrichten. Dus 'maat houden' is het advies.

Hardlopen met je hond

Een goede manier om beide energie kwijt te raken en aan een goede conditie te werken. Probeer zoveel mogelijk over onverharde paden te lopen en laat je hond in het zelfde tempo meelopen. Honden zijn minder hoog dan mensen en daarom minder goed zichtbaar in het verkeer. Laat je hond daarom aan de kant van de berm lopen. Wanneer je 's avonds gaat hardlopen is het verstandig om je hond een reflecterend tuig of vest om te doen, zodat hij goed opvalt voor ander verkeer.

Fietsen

Ook fietsen met de Staffordshire Bull Terrier kan een geweldige manier zijn om een hond te laten bewegen. Het vereist natuurlijk wel even wat voorbereiding om je hond te leren naast de fiets te lopen zonder te trekken of plotseling stil te blijven staan. Heel handig hierbij is de Springer. Met de Springer kun je beide handen aan het stuur houden terwijl de hond veilig meeloopt. Een beginende hond laat je heel kort naast de fiets lopen op een rustig tempo. De afstand kun je langzaam opbouwen. Ga nooit te hard rijden. Zelfs voor grote windhondachtigen is 10-15 km/uur al snel. Een goede richtlijn is dat je hond in draf moet kunnen meelopen. Het laten galopperen van de hond naast de fiets kan tot blessures en gewrichtsproblemen leiden.

Wanneer je grotere afstanden gaat afleggen, controleer dan regelmatig de voetzooltjes van de hond. Deze kunnen slijten en dan stuk worden gelopen. Natuurlijk moet je altijd voor vers drinkwater zorgen tijdens een lange rit. Wat vaak gebeurt is dat men begint met fietsen wanneer het weer zomer wordt. Op zich geen probleem maar ga dan in de vroege ochtend of laat in de avond wanneer het lekker koel is. Een Staffordshire Bull Terrier moeten zijn warmte kwijtraken door verdamping via de bek en de zweetklieren tussen de voetzooltjes. Dus ga nooit op het heetst van de dag met een hond fietsen.

Engelse Stafford - Quinlent Cruel Mistress @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Quinlent Cruel Mistress @ Rik & Willy's Staffordshire Bull Terriers

Zwemmen

Veel honden zwemmen graag en vooral wanneer ze ook nog eens achter een bal aan kunnen in het water. Zwemmen is een fijne manier om de Engelse Stafford in de zomer actief te laten zijn en toch af te laten koelen. Niet iedereen heeft echter een zwembad in de tuin, dus moet je al snel op zoek naar iets anders. Een speciaal hondenstrand is te vinden bij de Reeuwijkse plassen in het recreatie gebied Reeuwijkse Hout. Ook langs de kustlijn zijn diverse hondenstranden te vinden waar je ook in de zomer met je Staffordshire Bull Terrier terecht kunt. Informeer eens bij plaatselijke VVV's.